top of page

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Hakkında Genel Bilgilendirme

Bilindiği üzere, 24 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7188 sayılı Kanun ile 2547 sayılı Yükseöğretim Kanunu'nda, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nda, 1512 sayılı Noterlik Kanunu'nda ve diğer ilgili kanunlarda değişiklik yapılarak hakim ve savcı yardımcılığı sınavlarına girmek, avukatlık stajı ve noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavında başarılı olma şartı getirilmiştir. İlgili kanunlara dayanılarak, söz konusu sınavların yapılmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu sınavlara ilişkin diğer hususları belirtmek amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Yönetmeliği” hazırlanmış ve bu yönetmelik 8 Mayıs 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.



SINAVA TABİ OLAN KİŞİLER


Öncelikle, ilgili kanunlar uyarınca, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına ve İdari yargı Ön Sınavına, 24 Ekim 2019 tarihinden sonra yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıranlardan 31 Mart 2024 tarihinden sonra mezun olanlar tabidir. Dolayısıyla, ne zaman mezun olduğu önem arz etmeksizin yükseköğretim kurumuna 24 Ekim 2019 tarihinden önce kayıt yaptıranlar ile ne zaman kayıt yaptırdığı önem arz etmeksizin yükseköğretim kurumundan 31 Mart 2024 tarihinden önce mezun olanlar bu sınava tabi olmadan hakim ve savcı yardımcılığı sınavlarına girebilecekler, avukatlık stajlarını ve noterlik stajlarını yapabileceklerdir.


Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına, hukuk fakültesinden mezun olanlar ile yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarılı olmak suretiyle denklik belgesi almış bulunanlar girebilir. İdari Yargı Ön Sınavına ise hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yükseköğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olanlar girebilir.


Yurtdışında öğretim kurumlarından mezun olanlar açısından mezuniyet tarihinin belirlenmesinde, kanun metninde geçen “eksik kalan derslerden sınava girip başarılı olmak” ifadesinden ötürü, eksik kalan derslerin başarı ile tamamlandığı tarih esas alınır. Ayrıca, yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumuna kaydolup da yatay geçiş vb. yollarla Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumuna geçiş yaparak mezun olanlar bakımından yurtdışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırdığı tarih esas alınır.


Yükseköğretim kurumundan ilişikleri kesilip de afla veya benzeri nedenlerle geri dönenler, ilişik kesilmeden önceki kayıt tarihleri 24 Ekim 2019 tarihinden önceyse söz konusu sınavlardan muaf sayılacaklardır.


SINAVIN YAPILACAĞI ZAMAN


Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Nisan ve Eylül aylarında olacak şekilde yılda iki defa; İdari Yargı Ön Sınavı ise Eylül ayında olacak şekilde yılda bir defa protokol uyarınca Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılır. Sınavlara ilişkin hususların yer aldığı ilan, başvuru süresinin bitiminden en az on beş gün önce Bakanlığın internet sitesinde ilan olunur.


SINAVIN YAPILIŞI


Sınav test şeklinde olup çoktan seçmeli en az 100 sorudan oluşur.


Sınavlar saat 10.15’te başlar. Cevaplama süresi 130 dakikadır. Adaylar, sınav günü saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmazlar.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında; anayasa hukuku 6 puan, anayasa yargısı 2 puan, idare hukuku 6 puan, idari yargılama usulü 4 puan, medeni hukuk 12 puan, borçlar hukuku 10 puan, ticaret hukuku 10 puan, hukuk yargılama usulü 8 puan, icra ve iflas hukuku 6 puan, ceza hukuku 8 puan, ceza yargılama usulü 6 puan, iş hukuku 6 puan, vergi hukuku 4 puan, vergi usul hukuku 2 puan, avukatlık hukuku 4 puan, hukuk felsefesi ve sosyolojisi 4 puan, Türk hukuk tarihi 2 puan  olarak puanlanır ve 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılır.


İdari Yargı Ön Sınavında; anayasa hukuku 8 puan, anayasa yargısı 2 puan, idare hukuku 10 puan, Türk idari teşkilatı 6 puan, idari yargılama usulü 8 puan, medeni hukuk 8 puan, borçlar hukuku (genel hükümler) 8 puan, ticari işletme ve şirketler hukuku 4 puan, hukuk yargılama usulü 6 puan, ceza hukuku (genel hükümler) 4 puan, ceza yargılama usulü 4 puan, vergi hukuku 10 puan, vergi usul hukuku 4 puan, maliye ve ekonomi 10 puan, imar ve çevre hukuku 4 puan, hukuk felsefesi ve sosyolojisi 4 puan olarak puanlanır ve 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılır.


Aranan şartları taşımadıkları halde sınavlara girdiği tespit edilen kişilerin, yeterli puan alsalar bile aradan geçen süreye bakılmaksızın sınavları geçersiz sayılır.


Sınav sonuçları, ÖSYM’nin internet sayfasından duyurulur ve ÖSYM tarafından elektronik ortamda Bakanlığa verilir. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılır.


Hakim ve savcı yardımcılığı sınavlarına girmek, avukatlık stajı ve noterlik stajına başlamak için yazılı sınavda başarılı olmak yeterli olup sözlü sınav şartı aranmamaktadır.

SINAV SONUCUNA İTİRAZ


Sınav sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklanmasından itibaren en geç 10 gün içinde (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere) ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesi ve İşlem Ücretleri” konulu duyuru doğrultusunda Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM’ye başvurmalıdırlar. Sınav sorularına ilişkin itirazlar ise, sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde aynı şekilde yapılmalıdır (Yapılacak her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük dava açma süresini durdurmaz.). Bu adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM'nin T.C. Halkbank Ankara Kurumsal Şubesi TR40 0001 2009 4520 0044 0002 07 numaralı hesabına gerekli ücreti yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekir. Dilekçe, ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine ulaştırılmalıdır. ÖSYM süresi içinde yapılan itirazları inceleyecek, sonuçlarını adaylara ve gerektiğinde ilgili kuruma 10 gün içerisinde posta ile bildirecektir. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi, evrak referans numarası vb. bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış dilekçeler işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. ÖSYM, uygun gördüğü takdirde aday dilekçelerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden alabilecek ve/veya adayların vermiş olduğu dilekçeleri https://ais.osym.gov.tr internet adresinden cevaplayabilecektir.


6114 sayılı Kanun gereğince sınavlarda kullanılan soru kitapçıkları sınav sonuçlarının ilanından 6 ay sonra, cevap kâğıtları ise 1 yıl sonra imha edilir. Soru kitapçıkları, cevap kâğıtları ve diğer sınav evrakının imajlarının güvenli bir elektronik ortama aynen aktarılması halinde bu süreler beklenmeksizin bunlar imha işlemine tabi tutulabilir. Bu suretle elektronik ortama aktarılan belgeler tüm iş ve işlemlerde geçerli olmak üzere sınav evrakının aslı hükmündedir.


Sınavda uygulanacak soruların telif hakları ÖSYM’ye aittir. Sorular, ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından yayımlanmasına karar verilenler hariç, hiçbir kişi veya kuruma verilmez. Sorular, basılı veya internet ortamında yayımlanamaz. ÖSYM’nin yazılı izni olmadan, hangi amaçla olursa olsun, tamamının veya bir kısmının kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, kullanılması veya yayımlanması yasaktır. Aksi yönde fiillere karşı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince kanuni yollara başvurulacaktır. Sınava giren adaylar, bu durumu kabul etmiş sayılırlar.

487 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page